Wyróżnienie w konkursie na Akademię Muzyczną im. Feliksa Nowowiejskiego w Bydgoszczy

2016•06•29

 

ZAŁOŻENIA PROJEKTOWE

Nowa siedziba Akademii Muzycznej zlokalizowana będzie w bezpośrednim sąsiedztwie wielu instytucji kulturalnych oraz obiektów związanych z nauką. Kompleks projektowanej akademii stanowić ma zwieńczenie osi ulicy Paderewskiego, dzięki czemu  będzie urbanistycznym oraz funkcjonalnym uzupełnieniem tkanki miejskiej śródmieścia Bydgoszczy.

Według ustaleń MPZP obiekt zlokalizowany będzie pomiędzy istniejącym zbiornikiem wodnym a projektowaną obwodnicą miejską. Obecność tych dwóch elementów stała się punktem wyjścia do stworzenia koncepcji obiektów skoncentrowanych wokół przyjaznej przestrzeni nad wodą. Cały kompleks został podzielony na 3 główne strefy funkcjonalne: koncertową, edukacyjną i administracyjno ? mieszkalną, z których każda zwrócona jest w kierunku dziedzińca. Przestronne, przeszklone w parterach pozwalają na stały kontakt użytkowników poszczególnych budynków z przestrzenią wspólną pomiędzy nimi. Kompozycja brył tworzy jednocześnie strefę buforową pomiędzy miejską obwodnicą a strefą dziedzińca, zachowując przy tym reprezentacyjny charakter obiektu także od strony ulicy.

Dobór materiałów w postaci cegły i betony podyktowany jest chęcią stworzenia przyjaznej atmosfery obiektu szkolnego, nawiązującej do charakteru wielu bydgoskich obiektów.